JEANNE GENNAR

Thee en Infusies

Jeanne Gennar creëert infusies met bloemen, bloesems, kruiden, vruchten en soms ook met theeblaadjes. Elke infusie krijgt een naam van een liedje die ze leuk vindt. Maar ze verdeelt ook Chai en Matcha van Bondi en Simara.

THEE

Er bestaan de volgende basistheesoorten:

  • Zwarte thee: is de bij ons de meest gedronken thee. Deze thee is volledig geoxideerd. Soms wordt deze aangeduid als rode thee en dit vooral in China. Varianten zijn Engelse melange, Ceylonthee, Earl grey, Darjeelingthee, Assamthee en Lapsang souchong.
  • Oolong: wordt ook blauwe thee genoemd, deels geoxideerd, maar niet volledig zoals zwarte thee.
  • Groene thee: niet geoxideerde, gevuurde of gestoomde theeblaadjes.
  • Jasmijnthee: een groene thee waar jasmijnbloesem aan toegevoegd wordt.
  • Witte thee: niet geoxideerde, meestal alleen gedroogde theeblaadjes van jonge theeknoppen. Wordt 1 keer per jaar geoogst.
  • Gele thee: de meest zeldzame thee; het productieproces wordt streng bewaakt; vermoedelijk een licht geoxideerde thee van jonge theeknoppen.
  • Pu-Erhthee: de enige gefermenteerde thee. Deze thee kan meer dan 50 jaar bewaard worden.

Daarnaast bestaan er nog allerlei theemelanges en thee gearomatiseerd met vruchtensmaak of kruiden.

Infusies

Vaak worden diverse kruiden of delen van planten al dan niet in verse vorm als infusie (’thee’) gezet, maar deze zijn eigenlijk geen thee maar een infusie of tisane.  

Een infusie is dus een aftreksel van planten, kruiden en eetbare bloemen dat wordt verkregen door het daarop gieten van (vaak kokend) water. Het is tevens de aanduiding voor deze bereidingswijze.

Het proces wordt toegepast op planten, kruiden en eetbare bloemen waarvan de gewenste op te lossen stoffen vluchtig zijn of makkelijk in water of olie oplossen.

Bij de bereiding van een infusie wordt water van de gewenste temperatuur over het mengsel gegoten, waarna het mengsel moet trekken, gewoonlijk maar enkele minuten. Als je een maceraat maakt, kan dat heel veel langer duren.

Men kan dat infusie warm drinken of laten afkoelen, filteren, bottelen en koelen om als een gezond alternatief voor ijsthee te drinken.

Infusie is te vergelijken met decoctie, waarbij de vloeistof wordt ingekookt en met maceratie, waarbij de gebruikte vloeistof voor het trekken koud is.

Chai

Chai mag dan wel in de laatste jaren niet meer weg te denken zijn uit de Belgische en Nederlandse koffie- en theehuizen, de roots van Chai gaat tot wel 5.000 jaar. En die ligt in India.

Chai maakt al eeuwen onderdeel uit van de Indische cultuur en de traditionele geneeswijze Ayurveda. Thee wordt er dus gebruikt om verschillende lichamelijke kwaaltjes te genezen.

Is Chai voor ons de naam voor een lekker verwarmende thee met sterke kruidige afdronk, in Indië is Chai de letterlijke vertaling voor ‘thee’. Dus als we “Chai thee” vertalen naar het Indisch, wordt zeggen we twee keer thee. In Indië spreekt men dan ook Chai Masala, oftewel thee met specerijen.

Als je houdt van de kick van kaneel, dan is Bondi Chai Club Cinnamon zeker iets voor jou. Ben je een zoetekauw? Neem dan Bondi Chai Vanilla Honey.

 

Chai Latte

Chai Latte wordt gemaakt met melk, zwarte thee en kruiden zoals kardemom, kaneel, gember, steranijs, zwarte peper, kruidnagel, nootmuskaat, venkel,… voor de typische smaak.

Matcha

Matcha is groene thee uit Japan, maar de geschiedenis ervan begint in China. Tijdens de Song-dynastie (960-1279) was het populair om poedervormige thee te maken van gestoomde en gedroogde theebladeren. Hierbij werd het theepoeder en heet water bij elkaar geklopt.  Zenboeddhisten uit Japan kwamen tijdens hun reizen door China in aanraking met Matcha, waarna ze hun eigen tradities en productiemethoden hebben ontwikkeld.

De theeplanten die gebruikt worden voor Matcha worden ongeveer een drietal weken voor het oogsten in de schaduw geplaatst. Om af te dekken worden meestal matten of zeilen gebruikt. Omdat de plant in de schaduw wordt geplaatst produceert de theeplant meer L-theanine en cafeïne. De combinatie van beide stoffen zou verantwoordelijk zijn voor het rustgevende gevoel dat matcha-drinkers ervaren.

Matcha is een poedervormige thee en wordt dan ook anders genuttigd dan thee met losse bladeren of theezakjes. Het poeder wordt snel opgelost in een vloeistof zoals water of melk.

Matcha komt vaak terug in de traditionele Japanse theeceremoniën. Het wordt dan traditioneel geserveerd met wagashi (Japanse zoetwaren).