JEANNE GENNAR

Thee en Infusies

Jeanne Gennar creëert infusies met bloemen, bloesems, kruiden, vruchten en soms ook met theeblaadjes. Elke infusie krijgt een naam van een liedje die ze leuk vindt.

THEE

Er bestaan de volgende basistheesoorten:

  • Zwarte thee: is de bij ons de meest gedronken thee. Deze thee is volledig geoxideerd. Soms wordt deze aangeduid als rode thee en dit vooral in China. Varianten zijn Engelse melange, Ceylonthee, Earl grey, Darjeelingthee, Assamthee en Lapsang souchong.
  • Oolong: wordt ook blauwe thee genoemd, deels geoxideerd, maar niet volledig zoals zwarte thee.
  • Groene thee: niet geoxideerde, gevuurde of gestoomde theeblaadjes.
  • Jasmijnthee: een groene thee waar jasmijnbloesem aan toegevoegd wordt.
  • Witte thee: niet geoxideerde, meestal alleen gedroogde theeblaadjes van jonge theeknoppen. Wordt 1 keer per jaar geoogst.
  • Gele thee: de meest zeldzame thee; het productieproces wordt streng bewaakt; vermoedelijk een licht geoxideerde thee van jonge theeknoppen.
  • Pu-Erhthee: de enige gefermenteerde thee. Deze thee kan meer dan 50 jaar bewaard worden.

Daarnaast bestaan er nog allerlei theemelanges en thee gearomatiseerd met vruchtensmaak of kruiden.

Infusies

Vaak worden diverse kruiden of delen van planten al dan niet in verse vorm als infusie (’thee’) gezet, maar deze zijn eigenlijk geen thee maar een infusie of tisane.  

Een infusie is dus een aftreksel van planten, kruiden en eetbare bloemen dat wordt verkregen door het daarop gieten van (vaak kokend) water. Het is tevens de aanduiding voor deze bereidingswijze.

Het proces wordt toegepast op planten, kruiden en eetbare bloemen waarvan de gewenste op te lossen stoffen vluchtig zijn of makkelijk in water of olie oplossen.

Bij de bereiding van een infusie wordt water van de gewenste temperatuur over het mengsel gegoten, waarna het mengsel moet trekken, gewoonlijk maar enkele minuten. Als je een maceraat maakt, kan dat heel veel langer duren.

Men kan dat infusie warm drinken of laten afkoelen, filteren, bottelen en koelen om als een gezond alternatief voor ijsthee te drinken.

Infusie is te vergelijken met decoctie, waarbij de vloeistof wordt ingekookt) en met maceratie, waarbij de gebruikte vloeistof voor het trekken koud is.