JEANNE GENNAR

Koffie met een ziel

Zeldzame en uitzonderlijke kwaliteiten koffie uit Zuid-Amerika, Centraal-Amerika, Indië en Afrika. De single lots worden aangeboden in samenwerking met partner ‘Amarella Trading’, in Mannheim, Duitsland.

Geschiedenis van de koffie

Koffie werd waarschijnlijk in de 11de eeuw voor het eerst door de mens opgemerkt in het Koninkrijk Kaffa dat nu in Ethiopië ligt. Hier werd het bunabunn of bunchum genoemd, wat ‘boon’ betekent.

16de eeuw:  Ozdemir Pasha was onder Sultan Suleiman staatshouder van Yemen en bracht de eerste koffie in Turkije, omstreeks 1543. Het eerste koffiehuis in Istanbul dateerde uit 1554.

1615 na Chr.: Een koopman uit Venetië, die tussen 1615 en 1626 naar het Oosten reisde en met koffie naar Venetië terugkeerde. Het eerste koffiehuis in Venetië ontstond in 1645. 

1624: Francis  Bacon was een Engels filosoof, staatman en onderzoeker, die als een van de eerste Engelsen koffie dronk en die ook in zijn Boeken 1624 vermelde. Het eerste Engelse koffiehuis werd geopend in 1650 in Oxford, daarop volgde in 1652 het eerste in Londen. 

Verschillende legenden

Over de ontdekking van koffie als drank bestaan verschillende legenden. Eén hiervan gaat over een herder genaamd Kaldi. Hij zag dat zijn geiten na het eten van bepaalde bessen erg opgewonden werden. De herder plukte er een aantal van, kookte ze en verkreeg hierdoor een aftreksel met een tot dan toe onbekende geur. Die drank was bitter, maar gaf ook een gevoel van voldoening en helderheid van geest. 

Een ander verhaal gaat over een Soefigeleerde uit Jemen die naar Kaffa reisde en van de bessen een drankje maakte. Koffie zou hierna wijn hebben vervangen als religieuze drank. 

Ook is er nog een verhaal van een naar de woestijn verbannen geestelijke uit de Jemenitische havenstad Mokka die vanwege de honger besloot de bessen van een koffieplant te koken.

Arabische handelaren

De drank werd zowel opgemerkt door Arabische handelaren als door de beroemde Perzische arts Avicenna. Naar alle waarschijnlijkheid hebben Arabieren de teelt van koffieplanten in gang gezet.

Koopvaarders uit verschillende landen hebben de koffie verder verspreid in de rest van de wereld.

Ondanks pogingen tot geheimhouding en het handhaven van een uitvoerverbod, werd koffie spoedig populair in de meeste islamitische landen.

Mokka

De havenstad Mokka werd de belangrijkste distributeur vanwaar de koffie naar Egypte en Syrië werd getransporteerd. De koffiesoort mokka is naar deze stad vernoemd. 

Zowel islamitische geestelijken als Ethiopische christelijke geestelijken hebben de drank verboden vanwege het stimulerende en verslavende effect. Deze verboden zijn altijd weer na verloop van tijd ongedaan gemaakt.

Koffieplant 

Koffie wordt gemaakt door de koffiezaden (koffiebonen) te ontdoen van het koffiehuidje en het vruchtvlees.

De bonen worden gebrand en later gemalen om er koffie van te kunnen maken.

De koffiebessen hebben tot 11 maanden nodig voordat ze rijp genoeg zijn om geplukt te worden. In die maanden verkleuren ze van groen naar rood of geel.

De rode bessen worden ‘vermelho’ genoemd (Portugees voor ‘rood’) en de gele bessen worden amarelo genoemd (Portugees voor ‘geel’). 

De bessen voor de koffie die Jeanne Gennar aanbiedt, worden selectief geplukt.

Natte en droge proces

Hierna volgen meerdere stappen waarbij de rijpe en onrijpe bessen in waterbakken van elkaar worden gescheiden.

Dan wordt het vruchtvlees gedeeltelijk (pulped natural) of geheel (fully washed) verwijderd, beiden zijn een natte verwerkingsmethode. Of de koffiebessen worden gedroogd in zijn geheel (natural of droge bereiding). 

Er volgen verschillende processen van verwerking tot sorteren op maat en kwaliteit, om de pure ruwe koffieboon klaar te maken voor export en zo via importeurs te brengen bij koffiebranders.

Koffie branden

Hierna volgt het branden van de koffie.

De bonen worden in een speciale koffiebranders gebrand tot de gewenste kleur is bekomen en daarmee samenhangend de juiste smaken en geuren (flavours).

Koffie uit Zuid-Amerika

Terrace: Monte Cristo

Variëteit: arabica, acaia, screen 16up 

Verwerking: natural

Hoogte: 1150m

Terrace: Jacaré 

Variëteit: arabica, catuai vermelho, screen 16up

Verwerking: pulped natural

Hoogte: 1200m  

Terrace: Embauba

Variëteit: Canephora, conillon vermelho, screen 16up

Verwerking: natural

 Hoogte: 650m  

koffie uit Centraal-Amerika

Terrace: Siete Arroyos

Variëteit: arabica, bourbon,  screen 15up

Verwerking: fully washed

Hoogte: 1300m

Terrace: Chabela deca

Variëteit: arabica, screen 15up

Verwerking: waterprocessed    

Terrace: Piletas

Variëteit: arabica, bourbon/ tekisic, 2de pluk, screen 16up

Verwerking: fully washed

Hoogte: 1350m

koffie uit Indonesië en Indië

Terrace: Kalossi

Variëteit: arabica

Verwerking: fully washed, screen 16

Terrace: Balehonnur

Variëteit: liberica, screen 14up

Verwerking: natural

Hoogte: 914m  

Terrace: Bisonfield

Variëteit: canephora, old paradenia, screen AB 15up

Verwerking: natural

Hoogte: 250m

Terrace: Primrose 27

Variëteit: canephora, SLN 274/old paradenia, screen 15up

Verwerking: natural

Hoogte: 250m

koffie uit Afrika

Variëteit: arabica, bourbon, screen 15up

Verwerking: fully washed

Hoogte: 1750m             

Variëteit: arabica, bourbon, screen 15up

Verwerking: fully washed

Hoogte: 1750-2000m

koffie jeanne gennar Agnes Rwanda Coffee

Mijn Cuvees (blends)

75% El Salvador Andres Quintanilla – arabica/bourbon/tekisic – fully washed

25% Brazil Dutra Embauba – canephora/conillon – natural

50% Brazil Dutra Arabica -catuai vermelho – pulped natural

50% El Salvado Quintanilla – bourbon/tekisic – fully washed

50% Brazil Dutra – arabica – pulped natural

50% India Palthope Estate – old paradenia – natural          

50% Brazil Dutra – arabica – pulped natural

25% Rwanda Koakaka – arabica/bourbon – fully washed

25% Mexico Siete Arroyos – arabica, bourbon, fully washed

20% India Liberica

40% India Palthope estate – old paradenia – natural

40% India Badra Estate – sln274/old paradenia – fully washed