JEANNE GENNAR

Koffie met een ziel

Zeldzame en uitzonderlijke kwaliteiten koffie uit Zuid-Amerika, Centraal-Amerika, Indië en Afrika. De single lots worden aangeboden in samenwerking met partner ‘Amarella Trading’, in Mannheim, Duitsland.

Geschiedenis van de koffie

Koffie werd waarschijnlijk in de 11de eeuw voor het eerst door de mens opgemerkt in het Koninkrijk Kaffa dat nu in Ethiopië ligt. Hier werd het bunabunn of bunchum genoemd, wat ‘boon’ betekent.

16de eeuw:  Ozdemir Pasha was onder Sultan Suleiman staatshouder van Yemen en bracht de eerste koffie in Turkije, omstreeks 1543. Het eerste koffiehuis in Istanbul dateerde uit 1554.

1615 na Chr.: Een koopman uit Venetië, die tussen 1615 en 1626 naar het Oosten reisde en met koffie naar Venetië terugkeerde. Het eerste koffiehuis in Venetië ontstond in 1645. 

1624: Francis  Bacon was een Engels filosoof, staatman en onderzoeker, die als een van de eerste Engelsen koffie dronk en die ook in zijn Boeken 1624 vermelde. Het eerste Engelse koffiehuis werd geopend in 1650 in Oxford, daarop volgde in 1652 het eerste in Londen. 

Verschillende legenden

Over de ontdekking van koffie als drank bestaan verschillende legenden. Eén hiervan gaat over een herder genaamd Kaldi. Hij zag dat zijn geiten na het eten van bepaalde bessen erg opgewonden werden. De herder plukte er een aantal van, kookte ze en verkreeg hierdoor een aftreksel met een tot dan toe onbekende geur. Die drank was bitter, maar gaf ook een gevoel van voldoening en helderheid van geest. 

Een ander verhaal gaat over een Soefigeleerde uit Jemen die naar Kaffa reisde en van de bessen een drankje maakte. Koffie zou hierna wijn hebben vervangen als religieuze drank. 

Ook is er nog een verhaal van een naar de woestijn verbannen geestelijke uit de Jemenitische havenstad Mokka die vanwege de honger besloot de bessen van een koffieplant te koken.

Arabische handelaren

De drank werd zowel opgemerkt door Arabische handelaren als door de beroemde Perzische arts Avicenna. Naar alle waarschijnlijkheid hebben Arabieren de teelt van koffieplanten in gang gezet.

Koopvaarders uit verschillende landen hebben de koffie verder verspreid in de rest van de wereld.

Ondanks pogingen tot geheimhouding en het handhaven van een uitvoerverbod, werd koffie spoedig populair in de meeste islamitische landen.

Mokka

De havenstad Mokka werd de belangrijkste distributeur vanwaar de koffie naar Egypte en Syrië werd getransporteerd. De koffiesoort mokka is naar deze stad vernoemd. 

Zowel islamitische geestelijken als Ethiopische christelijke geestelijken hebben de drank verboden vanwege het stimulerende en verslavende effect. Deze verboden zijn altijd weer na verloop van tijd ongedaan gemaakt.

Koffieplant 

Koffie wordt gemaakt door de koffiezaden (koffiebonen) te ontdoen van het koffiehuidje en het vruchtvlees.

De bonen worden gebrand en later gemalen om er koffie van te kunnen maken.

De koffiebessen hebben tot 11 maanden nodig voordat ze rijp genoeg zijn om geplukt te worden. In die maanden verkleuren ze van groen naar rood of geel.

De rode bessen worden ‘vermelho’ genoemd (Portugees voor ‘rood’) en de gele bessen worden amarelo genoemd (Portugees voor ‘geel’). 

De bessen voor de koffie die Jeanne Gennar aanbiedt, worden selectief geplukt.

Natte en droge proces

Hierna volgen meerdere stappen waarbij de rijpe en onrijpe bessen in waterbakken van elkaar worden gescheiden.

Dan wordt het vruchtvlees gedeeltelijk (pulped natural) of geheel (fully washed) verwijderd, beiden zijn een natte verwerkingsmethode. Of de koffiebessen worden gedroogd in zijn geheel (natural of droge bereiding). 

Er volgen verschillende processen van verwerking tot sorteren op maat en kwaliteit, om de pure ruwe koffieboon klaar te maken voor export en zo via importeurs te brengen bij koffiebranders.

Koffie branden

Hierna volgt het branden van de koffie.

De bonen worden in een speciale koffiebranders gebrand tot de gewenste kleur is bekomen en daarmee samenhangend de juiste smaken en geuren (flavours).

Koffie uit Brazilië

  • Fazenda Daterra
  • Fazenda Dutra, Sitio Pico da Taquerra
  • Fazenda Dutra, Agua Limpa
  • Fazenda Dutra, Jatobà

Koffie uit Mexico

  • Tomas Edelmann, Finca Hamburgo
  • Chiapas

Koffie uit El Salvador

  • El Salvador Andres Quintanilla, La Palma

Koffie uit colombia

  • Huila, Garzon

Koffie uit Indonesië

  • Sulawesi

Koffie uit Indië

  • Badra Estate Balehonnur no 12
  • Ponya Estate
  • Badra Estate Balehonnur no 4

Koffie uit Rwanda

  • Rwanda Koakaka
koffie jeanne gennar Agnes Rwanda Coffee

Mijn blends

  • Jules
  • Josfien-Charlot
  • Sammy 
  • Marieke
  • Indian Vibes
  • Gin Coffee
  • Whisky Coffee
  • Cognac Coffee
  • Cachaca Coffee
  • Speculaaskoffie